Güncel Haberler

Mide kanseri için 12 önemli risk faktörü ! – SAĞLIK

Mide kanseri en sık görülen altıncı kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre; Kanserler dünya çapında her yıl 7,6 milyon kişinin ölümünden sorumludur ve bu ölümlerin yaklaşık 736.000’i mide kanserinden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde 2020 2017 yılında yıllık yeni kanser vakası sayısı 233 bin 834 olarak belirlenirken, bu vakaların 13 bin 75’inin mide kanseri olduğu belirtildi. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, Ülkemizde son beş yılda mide kanserine 50 yaşın altındaki insanlarda daha sık teşhis edildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bunun nedeni, otoimmün gastrit sıklığındaki artış, bağırsak florasının yok edilmesidir. Antibiyotiklerin ve asitliği baskılayan ilaçların kullanılmasından dolayı.” “Bu, ilaçların aşırı kullanımı, sigara içmek ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek olabilir” diyor. Mide kanseri genellikle semptomlar olmadan sinsice ilerlediğinden, teşhis edildiğinde, genellikle çevreleyen lenf düğümlerine ve organlara yayılır. Bu nedenle mide kanserinden korunmak hayati önem taşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, “Sinsi bir hastalık olan mide kanserinden korunmanın en iyi yolu, 50 yaşından sonra hiçbir şikayet olmasa bile check-up amaçlı endoskopi yaptırmaktır. Ayrıca şikayeti olan hastaların yaşı küçük olsa dahi doktorun isteği üzerine endoskopi yaptırması da oldukça önemlidir. “Çünkü endoskopi ile Helicobacter Pylori bakterisi tespit edilebiliyor ve kanser riski taşıdığı düşünülen kişiler tedavi edilebiliyor ve risk azaltılabiliyor” diyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, Mide kanseri riskini artıran 12 faktörü açıkladı; önemli bilgiler verdi! aile öyküsü Aile öyküsü mide kanseri için bir risk faktörü olarak kabul edilir. Mide kanseri olan kişilerin kardeşleri ve çocuklarında mide kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Profesör. Atakan Yeşil, “Ancak bu artışın genetik mi yoksa Helicobacter Pylori enfeksiyonu gibi diğer risk faktörlerinden mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor” diyor. ilerleyen yaş Diğer kanser türleri gibi mide kanseri de ileri yaşlarda daha sık görülür. Öyle ki mide kanserinin 100’de 95’i gibi çok yüksek bir oran 50 yaş ve üzeri kişilerde görülüyor.Çok tuzlu yiyecekler Mide kanserinin görülme sıklığı dünya genelinde ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu değişiklik bir dereceye kadar bölgeler arasındaki beslenme farklılıklarıyla açıklanabilir. Örneğin aşırı tuzlu yiyeceklerin tüketildiği bir beslenme düzeni mide kanseri riskini artırır. Bu nedenle aşırı tuzlu salamura gıdaların popüler olduğu Japonya’da mide kanseri oranı oldukça yüksek. Ayrıca bazı konserve ve işlenmiş gıdaları yüksek oranda içeren bir beslenme alışkanlığı da mide kanseri riskini artırabilir. İşlenmiş ve kırmızı etler Yapılan çeşitli çalışmalar; Çok fazla işlenmiş et (çoğunlukla fast food) tüketen kişilerde mide kanseri riskinde küçük bir artış olduğunu bulmuşlardır. İşlenmiş etlerin pastırma, sosis, sosis ve jambon içerdiğini lütfen unutmayın. Bu etler, nitrozamin adı verilen ve mide kanseriyle bağlantılı olan kimyasallar içerir. Ayrıca kırmızı eti sık ve fazla tüketen kişilerde mide kanseri riski de artıyor. Son araştırmalar vejetaryenlerin mide kanseri riskinin et tüketen insanlara göre daha düşük olabileceğini göstermiştir. Helicobacter Pylori enfeksiyonuHelicobacter Pylori enfeksiyonu alt mide kanseri riskini yaklaşık 6 kat artırır. Bu enfeksiyonun cagA-pozitif Helicobacter Pylori adı verilen özel bir türü mide kanseri riskini daha da artırabilir. Profesör. Dr. Atakan Yeşil, şunları söyledi: “Ancak bu bakterinin bulaştığı milyonlarca insanın çoğunda kanser bulunmadığından mide kanserinin oluşumunda başka faktörlerin de rol oynadığını söyleyebiliriz. “Diyet ve sigara Helicobacter Pylori bakterileri ile etkileşime girdiğinde kansere neden olabiliyor” diyor. Helicobacter Pylori’nin genel olarak antibiyotiklerle kolaylıkla tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Atakan Yeşil, şunları söyledi: “Ancak bu bakteriyi tedavi etmenin ne kadar faydalı olduğundan emin değiliz. “Helicobacter Pylori neden özofagus adenokarsinomu adı verilen belirli bir özofagus kanseri türüne karşı koruyucu olabilir?” sigara içmek Sigara içmek aynı zamanda içerdiği çok sayıda kimyasal madde nedeniyle mide kanseri için de önemli bir risk faktörüdür. Öyle ki sigara içmek mide kanseri riskini ikiye katlıyor. Sigara içen ve Helicobacter Pylori enfeksiyonuna sahip kişiler, sigara içmeyen ve bu enfeksiyonu taşımayan kişilere göre 10 kat daha fazla risk altındadır. Sigara içmeseler bile sigaraya maruz kalan kişiler de aynı risk altındadır. Zayıflamış bağışıklık sistemiMide kanseri, HIV (insan bağışıklık yetersizliği virüsü) ve AIDS hastalarında, enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ve organ nakli sonrası ilaç kullanan hastalarda iki kat daha sık görülüyor. Bunun nedeni ise bu tür durumların Helicobacter Pylori gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilmesidir.asit reflü Asit reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanır. Bu yemek borusu iltihabına (özofajit) yol açabilir. Asit reflü, midenin yemek borusuna en yakın bölgesinde kanser riskini artırabilir. Obezite Obezite, yaşamı tehdit eden birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Örneğin insülin direncine bağlı olarak mide kanseri riskini artıran bir etkisi vardır. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Fazla kilolu kişilere yapılan obezite ameliyatı, vücuttaki yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak kansere neden olan bu yağ hücrelerinin salgıladığı hormonları da azaltır. Bu etkisiyle birçok kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Ancak obeziteye yönelik cerrahi prosedürlerin, midede üretilen asit miktarını azalttığı için mide kanseri riskini az da olsa artırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle obezite ameliyatının sadece estetik amaçlı düşünülmemesi, gerektiğinde yapılması önemlidir. Mide koruyucularını ayrım gözetmeden kullanın Mide koruyucuların kullanımına bağlı olarak mide asidinin azalması ve mide PH’ının artması hem bakterilerin çoğalması için kolay bir ortam oluşturur hem de vitamin eksikliklerine neden olur. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, Kronik düşük asiditenin atrofik gastrit için yatkın olduğunu ve mide kanseri riskini arttırdığını vurgulayarak şunları söylüyor: “Bu nedenle, mide koruyucu ilaçların kullanımından tıbbi tavsiye olmadan kesinlikle önlenmelidir.” RadyasyonGeçmişte mide kanserinin tıbbi röntgen ışınlarına maruz kalmayla bağlantısı olduğu düşünülüyordu. Günümüz teknolojisiyle X-ışını radyasyonuna maruz kalma miktarı eskisinden çok daha azdır. Ancak CT (bilgisayarlı tomografi) gibi diğer bazı tıbbi yöntemlerde de önemli miktarda radyasyon bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Atakan Yeşil, “BT taramaları yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda kullanılırsa size bir zararı olmaz” diyor. kanser olmakDaha önce prostat, meme, mesane veya testis kanseri geçirmiş olan erkeklerde mide kanseri riski biraz daha yüksektir. Kadınlarda yumurtalık, meme veya rahim ağzı kanseri varsa mide kanserine yakalanma riski artar. Her iki cinsiyet için de özofagus, bağırsak veya tiroid kanseri, melanom dışı cilt kanseri ve Hodgkin dışı lenfoma öyküsü mide kanseri riskini artırır.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber