Güncel Haberler

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürüyor: Gece boyunca en az 50 kişi hayatını kaybetti

Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzeyde Beyt Lahiye, güneyde Han Yunus ve merkezde Megazi mülteci kampına düzenlenen saldırılarda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

REKLAM

İsrail Perşembe günü de Gazze Şeridi’ndeki kasaba, köy ve mülteci kamplarını bombalamaya devam etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzeyde Beyt Lahiye, güneyde Han Yunus ve merkezde Magazi mülteci kampına düzenlenen saldırılarda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Filistin Kızılayı da Han Yunus’taki Al Amal hastanesi yakınına düzenlenen saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

7 Ekim’den bu yana 20.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 85’i evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kuzey Gazze’nin büyük bir kısmı yok edildi, nüfus yoğun bir şekilde azaldı ve haftalarca bölgenin geri kalanından izole edildi. Önümüzdeki günlerde bölgenin güneyinin de benzer bir akıbete uğramasından korkuluyor.

İsrail: Ateşkes Hamas’ın zaferi anlamına geliyor

İsrail, kuzeyde bile şiddetle direnen Hamas’ı dağıtma sözü verdi, ardından bunun Hamas’ın zaferi anlamına geleceğini söyleyerek uluslararası ateşkes çağrılarını görmezden geldi.

ABD, saldırıyı desteklerken İsrail’e sivilleri korumak için daha fazla önlem alması ve daha fazla yardıma izin vermesi çağrısında bulundu. Ancak yardım görevlileri ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze’ye giren gıda, yakıt ve tıbbi malzeme miktarının hala ihtiyaç duyulandan çok daha az olduğunu ve Gazze’deki her 4 Filistinliden 1’inin açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Güneydeki saldırılar

Bir aile üyesi, İsrail’in Beyt Lahiye kentindeki bir eve düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 21 kişinin öldüğünü söyledi.

Yerel halk, İsrail savaş uçaklarının ve havan toplarının Gazze’nin merkezinde Bureij ve Nuseyrat mülteci kamplarını vurduğunu ve binaları tahrip ettiğini söyledi. İsrail bu hafta kara saldırısını Gazze’nin merkezine doğru genişleteceğini, genellikle birlikler ve tanklar harekete geçmeden önce hava saldırıları ve bombardıman dalgaları başlatacağını söyledi.

Hastane kayıtlarına göre, yakındaki Deir al-Balah kasabasındaki bir hastaneye, bir gecede öldürülen beşi çocuk ve yedisi kadın olmak üzere 25 kişinin cenazeleri alındı.

Nuseyrat kampında yaşayan Saeed Mustafa, Çarşamba günkü hava saldırısında yıkılan bir evin yıkıntılarında hâlâ insan seslerinin duyulduğunu söyledi. Mustafa, “Onları ortadan kaldıramayız. Çığlıklarını duyuyoruz ama ekipmanımız yok” dedi.

yeni göç dalgası

Bureij mülteci kampında yaşayan Rami Ebu Musab, son günlerde yoğun bombardıman nedeniyle binlerce kişinin evlerinden kaçtığını söyledi. Gazze’nin hiçbir yerinin güvenli olmadığını düşündüğü için orada kalmayı planlıyor. Musab: “Orada da ölüm var, burada da ölüm var. “Evde ölmek daha iyi” dedi.

Bureij ve Nuseirat, İsrail’i kuran 1948 savaşı sırasında evlerinden kaçan binlerce Filistinli mülteciyi barındırmak için bölge genelinde inşa edilen çok sayıda kamptan ikisi. Kamplar o zamandan beri kalabalık yerleşim bölgelerine dönüştü.

Filistinlilerin felaket anlamına gelen Nakba adını verdikleri göç dalgasında 700 bine yakın Filistinli ya kaçtı ya da evlerinden sürüldü.

7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaklaşık 1,9 milyon kişi evlerinden oldu.

Nüfusun büyük kısmı güneye, İsrail’in güvenli bölge olarak kabul ettiği bölgeye göç etti, ancak bu bölgelerde bile İsrail ordusu militan hedefler olduğuna inandığı yerleri vurmaya devam ediyor.

İsrail ordusu, çok sayıdaki sivil ölümlerinden, savaşçılarını, tünellerini ve roketatarlarını nüfusun yoğun olduğu bölgelere konumlandıran Hamas’ı sorumlu tutuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber