Güncel Haberler

Trump, New Hampshire ön seçimini 12 puan farkla kazandı

Siyasi uzmanlara göre New Hampshire ön seçimlerinin sonuçları, 77 yaşındaki Donald Trump’ı Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık yarışında en güçlü ismi haline getirdi. Nikki Haley üzerinde yarıştan ayrılması yönünde baskı artarken, 52 yaşındaki politikacı kampanyasına devam edeceğini söyledi.

REKLAM

Eski Başkan Donald Trump, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık yarışı öncesinde New Hampshire’da düzenlenen eyalet Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerini kazandı.

Ancak Trump New Hampshire’da öylece öne geçmek istemedi. Analistlere göre Trump, 24 Şubat’ta Güney Carolina’da yapılacak ve oldukça çekişmeli geçmesi beklenen bir sonraki seçim öncesinde en yakın rakibi Nikki Haley’i yarıştan elemeyi hedefliyordu.

Eski başkan, eski Güney Carolina valisini kolayca mağlup etti, ancak Haley’yi yarıştan çıkarmak için dikkatle uyguladığı strateji yetersiz kaldı.

Böylece Trump, tüm dikkatini mevcut Demokrat Başkan Joe Biden’a ve 5 Kasım genel seçimlerine odaklama fırsatından bir süreliğine mahrum kaldı.

AP’nin açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Iowa ön seçimlerinden sonra ikinci kez ABD’nin eski Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Nikki Haley’den daha fazla oy almayı başardı.

Oylama sonuçlarının %92’sine göre Trump, rakibi Nikki Haley’den 12 puan önde. Bu rakamlar eyalette Trump’a 12, Haley’e ise 9 seçim delegesi veriyor.

Kesin olmayan sonuçlara göre Trump eyalette oyların en az %54,6’sını alarak yarışın galibi ilan edildi.

Ancak Haley, “kalesi” olan ve en büyük desteğe sahip olduğu eyalette oyların yüzde 43,2’sini almayı başardı.

Yakın zamanda Trump lehine ayrılan Ron DeSantis oyların %0,7’sine ulaştı.

Siyasi uzmanlara göre New Hampshire ön seçim sonuçları, 77 yaşındaki Trump’ı Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık yarışında en güçlü ismi haline getirdi.

Trump destekçileri Haley’e yarışı bırakması yönünde baskıyı artırırken, 52 yaşındaki politikacı kampanyasına devam edeceğini söyledi.

Haley, eyalet seçiminin ardından yaptığı açıklamada Trump’ı tebrik etti ancak havlu atmayacağını vurguladı.

New Hampshire’da taraftarlardan oluşan bir kalabalığa seslenen Trump, Haley’e, “Daha önce sahneye çıkıp zafer ilan eden sahtekar kimdi? Çok kızgın değilim.”

ABD’de temmuz ve ağustos ayında yapılacak parti kurultaylarında hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti, başkanlık seçimi için resmi adaylarını belirleyecek.

5 Kasım başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025’te Beyaz Saray’ın başına geçecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber