Erzincan’da 220 tür üzümün genetiğinden 5 yeni çeşit üretildi
Bahçeli Bitkileri Araştırma Enstitüsü yönetimince Bahçeli köyünde 226 dönümlük alanda “Doğu Anadolu'nun genetik kaynaklarının toplanması, muhafaza edilmesi ve karakterizasyonu projesi” kapsamında 29 yıldır çeşitli çalışmalar yapılıyor. Erzincan, Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı Araştırma ve Tarım Politikaları Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlıdır.
Proje kapsamında Erzincan, Van, Bitlis, Erzurum, Ardahan, Iğdır, Kars, Artvin, Bayburt, Gümüşhane ve Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 11 ildeki 800'den fazla yerli meyve ağacı ve şarap bitkisinin genetiği araştırılıyor.
Gerçekleştirilen çalışmada, 220 yerli üzüm çeşidinin genetik kaynakları toplanan ekipler, seleksiyon, ıslah ve verim özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 8 yıl boyunca aralıksız çalışarak 5 yeni üzüm çeşidi yetiştirmeyi başardı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, gazetecilere yaptığı açıklamada, enstitünün bölgedeki tüm meyvelerden gen havuzu oluşturduğunu ve önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Bağların tescili için çalışmalar başladı
Üretilen 5 yeni bağ için tescil çalışmalarının başladığını anlatan Aydoğdu, şöyle devam etti:
“Burada 11 ilden 220 çeşit üzüm var. Erzincan'dan gelen yerel bir cimin üzümümüz var. Bu üzüm başka hiçbir yerde yetişmiyor. Hasat eylül ayında başlayıp ekim ayı sonunda bitiyor. Buradaki arkadaşlarımızın yaptığı çalışmayla cimin üzümü gibi 5 farklı üzüm çeşidi ürettiler. “Analizleri yapıldıktan sonra kayıt altına alınacak ve her birine farklı isim verilecek. Başka bir deyişle, olacak. Orjinal Erzincan'ımızın 6 adet tescilli üzümü.”
Aydoğdu, Türkiye'nin en önemli gen havuzlarından birinin Erzincan'da olduğuna dikkat çekti.
Enstitüde üretilen 5 üzüm çeşidinin ilk kez tadına bakıldığını belirten Aydoğdu, “Bu ne anlama geliyor? Erzincan'da mevcut üzüm sezonunu 1,5 ay olan 5 çeşit yeni üretimle 5-6 aya çıkaracağız,” dedi. dedi.