Güncel Haberler

Beyaz Saray: S-400 endişesi giderilirse Türkiye’nin F-35 programına katılımı restore edilir

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında F-35’lere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

REKLAM

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin S-400’lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılmasının mümkün olduğunu söyledi.

F-16’ların Türkiye’ye satışının ardından bu ülkenin F-35 programına dönüp dönemeyeceği sorulduğunda Kirby, şu anda bu konuda güncel bir değişiklik veya gelişmenin bulunmadığı yanıtını verdi.

Kirby, “Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye bu konudaki kaygılarımızı giderebilirse F-35 programına katılımı yeniden sağlanabilir.” dedi. dedi.

Ankara’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve F-16 savaş uçağı alımına ilişkin şunları söyledi: “Eğer istediğimiz S-400’ü çözebilirsek, ABD Devletler, Türkiye’yi F-35 ailesine iade edeceklerini kabul etmekten mutluluk duyacaklardır.” dedi.

Nuland, ziyaretinin Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasıyla aynı zamana denk gelmesinin tesadüf olmadığını ve amacının iki ülke arasındaki ilişkileri “canlandırmak” olduğunu söyledi.

F-16’lar ABD’nin önceliği

Nuland ayrıca, Türkiye’nin ABD yapımı F-16 jetleri ve modernizasyon kitlerinin satın alınmasına ilişkin kongre onayı gerektiren anlaşmadan da bahsetti.

Nuland, Amerikalı milletvekillerini, “Türkiye’nin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerika’nın güvenliği açısından önemli olduğu ve bu düzeyde tam anlamıyla aktif ve katılımcı olmanın müttefikler arasında yük paylaşımı açısından önemli olduğu” konusunda ikna edilmeye çalışıldığını söyledi.

Nuland, yeni jetlerin ne zaman hazır olacağını bilmediğini ancak Türkiye’nin bu F-16’ları satın almasının ABD için bir öncelik olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 adet F-16 savaş uçağı satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu Kongre’ye resmen bildirdi. 15 günlük ihbar süresi Cuma günü başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber