Çin lideri Şi, İspanya Başbakanı ile görüşmesinde ‘adil küresel yönetişim’ çağrısında bulundu

Çin Cumhurbaşkanı Shi Cinping, Amerika Birleşik Devletleri ile gümrüklerin gerginliğine karşı müttefik kazanmaya çalışırken, Batı ülkelerini çok tabakayı ve işbirliğinin açılmasını desteklemeye davet etti. Shi, bu mesajı Pekin'deki İspanyol Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptığı görüşmede verdi.
'' İki taraf, ortak kalkınmayı ve refahı teşvik etmek için dünya barışını ve güvenliğini korumak için adil ve makul bir küresel yönetişim sistemi oluşturmaya devam etmelidir. '
Bu ziyaret Avrupa ve Çin arasındaki karmaşık bir döneme karşılık gelir.
Geçen hafta açıklanan ve daha sonra askıya alınan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'ni dünyanın en büyük üçüncü tüketici pazarı olan Çin ile ticaret yapmaya itebilir.
Shi, Trump adından ve Çin ürünlerine getirilen % 145 oranından bahsetmeden, sadece dünya yüzleşmek zorunda oldukları çoklu risk ve zorluklarla yüzleşmek zorundadır “, ancak birlik ve işbirliği” birlik ve işbirliğinin “altını çizdiğini vurguladı.
İspanya Başbakanı Sanchez iki yıl içinde üçüncü kez Çin'i ziyaret ediyor. Sosyalist hükümetin amacı Asya devinden daha fazla yatırım yapmaktır. Sanchez'in elektrik pilleri ve yenilenebilir enerji teknolojileri üreten Çinli şirketlerin yöneticilerine katılması da bekleniyor.
Shi, Sanchez ile görüştükten sonra “,” en dengeli Avrupa Birliği ve Çin, farklılıklarımız müzakere yoluyla mevcut bir çözüm bulma ve ortak çıkar sektörlerinde daha fazla işbirliği “dedi.
'' Ticari savaşlar iyi değil, kimse kazanmıyor. Ve bu çok açık. Dünyanın diyalog kurmak için hem Çin hem de ABD'ye ihtiyacı var ”diye ekledi.
Washington uyarıları
Ancak Sanchez'in Çin ziyaretinden önce Washington, Vietnam da dahil olmak üzere Asya turunda eleştiriye geldi. Amerikan Hazine Bakanı Scott Besent, Çin'i kapatma girişimi nedeniyle İspanya'yı zor sözlerle uyardı.
“Çin'e yaklaşmaya çalışan herhangi bir ülke bıçağını bıçaklıyor. Çünkü Çinli üreticiler ABD'de satamadıkları malları boklamaya çalışacaklar.” Dedi.
İspanya Tarım Bakanı Luis Planas, Vietnam'da söyledi ve bu eleştiriye cevap verdi: “Çin gibi önemli bir ortakla ticari ilişkilerimizi geliştirmek kimseye karşı bir tutum değil. Her ülke çıkarlarını savunmalıdır”.
Madrid'in Çin'e yönelmesi
Euro bölgesindeki ve büyümede öne çıkan dördüncü büyük ekonomi olan İspanya, son yıllarda Çin'e karşı diğer bazı AB ülkelerine kıyasla daha az zıt bir tutum gösterdi.
Geçen yıl, AB başlangıçta AB tarafından önerilen gümrük tarifelerini Çinli araçlara karşı elektrikli araçlara karşı haksız rekabet şüphesiyle destekledi.
Planas, Madrid'in Pekin yaklaşımının AB'deki bazı ülkelerin yayınlanmasına katkıda bulunduğunu iddia etti.
Çin'in İspanya'ya yapılan yatırımları artmasına rağmen, Çin ile ülke ticareti Almanya ve İtalya gibi değil. Ancak, İspanya Çin domuz eti ithalatının yüzde 20'sini karşılıyor. “Çin bizim için en önemli pazar” dedi.
Geçen yıl, yenilenebilir kaynaklardan, İspanya, Çin'in kritik hammaddelerinden, güneş panellerinden ve yeşil teknolojilerinden oluşan elektriğin yüzde 56'sı ihtiyaç duyuyor.
Aralık ayında, Çinli elektrik pil şirketi Catl, Star Dev Stellantne ile Kuzey İspanya'da 4.1 milyar Euro Pil Fabrikası kurmak için bir ortaklık duyurdu. Bu gelişmeyi, yeşil hidrojen altyapıları oluşturmak için Envision ve Higreen Energy tarafından yapılan anlaşmalar izledi.