Güncel Haberler

Fransa, iki Azeri diplomatı ‘mütekabiliyet’ gereği ‘istenmeyen adam’ ilan etti

Bakü’nün iki Fransız diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Paris, iki Azerbaycanlı diplomatı “istenmeyen adam” ilan etti.

REKLAM

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Bakü’nün iki Fransız diplomatı sınır dışı etme kararının ardından iki Azerbaycanlı diplomatı “karşılıklılık” nedeniyle “istenmeyen adam” ilan etti.

Azerbaycan Salı günü yaptığı açıklamada, iki Fransız büyükelçiliği çalışanının “statüleriyle bağdaşmayan” faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 48 saat içinde sınır dışı edileceğini duyurdu.

Daha sonra Fransız büyükelçisi Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycan’ın Paris büyükelçisini çağırdı ve Bakü’nün suçlamalarını “kategorik olarak reddettiğini” söyledi.

İki Fransız diplomata yönelik suçlamalar belirtilmedi.

Diplomatik personelin sınır dışı edilmesi, devletlerin hoşnutsuzluklarını göstermek için kullandıkları çeşitli misilleme tedbirlerinden biridir.

Birçok Avrupa ülkesi, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgal edilmesinden sonraki haftalarda Rus diplomatları sınır dışı etti.

Paris-Bakü krizi

Büyük bir Ermeni diasporasına ev sahipliği yapan Fransa, Dağlık Karabağ krizi sırasında Erivan’a desteğini açıkladı.

Bakü, Fransa’yı Kafkasya’yı “istikrarsızlaştırmakla” ve Erivan’a kendisini savunacak askeri teçhizat sözü vererek “yeni savaşları teşvik etmekle” suçladı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Fransız Viginum örgütü, Azerbaycan’la bağlantılı aktörlerin, 2024 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmak isteyen Fransa’nın itibarını zedelemeyi amaçlayan bir bilgi manipülasyon kampanyası yürüttüğünü açıklamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paris’in “Ermenilerin lehine taraflı” olduğunu öne sürerek Ekim ayında İspanya’da düzenlenen Avrupa zirvesine katılmayı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmeyi reddetti.

Kasım ayının sonlarında Azerbaycan, Fransa, Almanya ve ABD’yi yakın zamanda iki tutuklamaya maruz kalan bir medya kuruluşunun “yasadışı finansmanına” katılmakla suçladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber