Kırsal kalkınmaya 11,4 milyar liralık yatırım yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen KKYDP, kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılmasını ve kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Programda ayrıca doğal kaynakların ve çevrenin korunması dikkate alınarak kırsal kesimde gelir düzeyinin artırılması, tarımsal üretim ile tarıma dayalı sanayinin entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının yaratılması amaçlanıyor. . kırsal alanlarda.
Program kapsamında bu yıl kırsal kalkınma ve bireysel sulama projelerine yönelik 7 bin yatırım projesine 5 milyar lira geri ödemesiz destekle toplam 13 milyar lira yatırım öngörülürken, yaklaşık 20 bin kişiye de istihdam bekleniyor.
5.3 milyar liralık geri ödemesiz ödeme yapıldı
KKYDP'nin hayata geçtiği 2006 yılından bu yana tamamlanan 16 bin 952 proje için yatırımcılara 5,3 milyar dolar hibe ödendi. 11,4 milyar liralık yatırım devreye giriyor. Bu projelerle 121 bin 544 kişinin istihdamına katkı sağlandı. Ayrıca 299 bin 320 adet makine ve teçhizata 2,1 milyar lira tahsis edildi.
Bireysel sulama sistemlerinde ise 2007 yılından itibaren %50 destekli modern basınçlı sulama sistemleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bireysel sulama sistemleri kapsamında 2007-2023 yılları arasında 54 bin 111 projeyle 5,1 milyon dekar alan modern basınçlı sulama sistemleriyle donatıldı. Bunun karşılığında kendilerine 1.8 milyar lira ödendi.
Maksimum proje limitleri güncellendi
Programın uygulanması sırasında hibeye dayalı projelerin azami limitleri yıllık olarak güncellenmektedir. Proje konuları sektörün kapasitesi ve ihtiyaçları dikkate alınarak belirlendi. Bu yıl projelerin maksimum limitleri ekonomik yatırımlar için 3-14 milyon lira, altyapı yatırımları için ise 100 bin-3 milyon lira olarak belirlendi.
Tarımsal ürün işleme projelerinin çoğu finanse edildi
Proje kapsamında şu ana kadar en büyük destek tarım ürünlerinin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması gibi sabit yatırımlara, tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesine, aile işletmesi faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemlerine yatırımlara ve istikrarlı yatırımlara verildi. Tarımsal üretime yönelik ahırlar ve seralar gibi. Projelerin çoğu İzmir, Konya, Mardin, Gaziantep ve Niğde'de desteklendi.