Dünya çapında görülen bu hastalıkla ilgili soruları yanıtlayan İstinye Üniversitesi (İSU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. havlu, çarşaf vb.) virüs bulaşmıştır”. Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği salgını nedeniyle “küresel acil durum” ilan etti. 2022 yılına kadar sadece Afrika'da görülen hastalık, 2022 yılı Mayıs ayından itibaren Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyaya yayıldı. Aynı zamanda ölüme de neden olabilir. Verilere göre Ocak 2024'ten bu yana 15 binden fazla kişi hastalandı, 537 kişi ise hayatını kaybetti. İstinye Üniversitesi (İSU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, tüm dünyaya yayılan bu hastalıkla ilgili soruları yanıtladı.
“Kişi sağlıklı olsa bile virüs yine de vücuda girebiliyor.” Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fışgın, şunları söyledi: “Maymun çiçeği hastalığı (eski adıyla maymun çiçeği hastalığı) yeni tespit edilen bir hastalık değil. Maymunlarda tespit edilen bu hastalık, ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunmuş, daha sonra Orta ve Batı Afrika'daki 11 ülkede görülmeye devam edilmiştir. Hastalığın etken maddesi Mpox virüsü (Monkeypox virüsü), çiçek hastalığı virüsüne bağlı bir DNA virüsüdür. Hastalıklardan iki farklı genetik alt tip sorumludur. Batı Afrika alt tipinin (soy 2), Orta Afrika (Kongo Havzası) alt tipinden (soy 1) daha hafif hastalığa neden olduğu bilinmektedir. 2023 yılında Kongo'da başlayıp yayılan ve halen devam eden salgının sorumlusu, daha ağır enfeksiyonlara neden olabilen Lineage 1 alt tipidir. Bu türün, sahip olduğu doğru mutasyonlar nedeniyle insanlar arasında daha kolay bulaşma yeteneği kazanmış olabileceği yönünde endişeler var. uzak. Virüs, enfekte hayvanlarla, enfekte kişilerle veya virüsün bulaştığı cansız nesnelerle (giysi, havlu, çarşaf vb.) yakın temas sonrasında insanlara bulaşabilir. Kişi sağlıklı olsa bile virüs ciltte, mukozalarda (ağız, burun, gözler) veya solunum sisteminde gözle görülmeyen çatlaklar/çizikler yoluyla vücuda girebilir. Enfekte hayvanlardan insanlara bulaşma; ısırıklar, çizikler veya hayvanın kanı, vücut sıvıları veya etiyle temas yoluyla gerçekleşebilir. Bulaşmanın hem cinsel temas hem de evdeki yakın temas yoluyla gerçekleştiği de bildirildi. “Son salgında hastalığın çocuklarda ve kadınlarda da görüldüğü bildirildi.”
“Türkiye dahil 100’e yakın ülkede tespit edildi.” Hastalığın yayılmasına ilişkin açıklama yapan Fışgın, şunları söyledi: “2022 yılına kadar Afrika dışında görülen vakaların tamamının Afrika'dan gelen insanlardan veya Afrika'dan getirilen kemirgenlerden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak Mayıs 2022 itibarıyla Mpox dünya genelinde, çoğunlukla Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, Afrika veya oradan gelen hayvanlarla teması olmayan kişilerde tespit edilmiş ve hastalık, hastalar tarafından yayılarak, dünya çapında büyük bir salgına neden olmuştur. bugüne kadar yüz binden fazla insanı etkiledi. Mpox'un ilk kez 2022 yılında Afrika dışına yayıldığı ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100'e yakın ülkede tespit edildiği bu salgın nedeniyle DSÖ, 2023 yılında küresel düzeyde halk sağlığı acil durumu ilan etti. Böylece ülkelerin hassas grupların gözetimi ve aşılanması gibi tedbirleri alması sağlanarak 2023 yılının sonlarına doğru salgın kontrol altına alındı. Daha sonra Mayıs 2023'te küresel acil durum DSÖ tarafından sona erdirildi. Ancak az sayıda da olsa Mpox vakaları bugüne kadar dünya çapında görülmeye devam ediyor. 2023'ten itibaren Afrika'da, özellikle Kongo'da, daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilen bir tür olan Lineage 1'in bir alt tipinin (1b) neden olduğu ciddi bir Mpox salgını başladı. Bu salgında Ocak 2024'ten bu yana 15 binden fazla kişi hastalandı, 537 kişi hayatını kaybetti; Ayrıca Ruanda, Burundi ve Uganda gibi komşu ülkelere de sıçradı. Bu nedenle, Afrika CDC'si 13 Ağustos 2024'te Mpox salgını için yeniden uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etmiş, DSÖ ise 14 Ağustos 2024'te durumu uluslararası halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmiştir. “Bu duyurunun temel amacı ülkeleri uyarmaktır. teşhis, sürveyans, aşılama ve tedavi açısından gerekli tedbirleri almak, bunlara kaynak ayırmak ve böylece salgının kontrol altına alınmasını sağlamaktır.”
Kovid-19 gibi bir salgına neden olur mu? Kovid-19 gibi küresel bir salgın düzeyine ulaşıp ulaşamayacağı sorulduğunda Fışgın şu cevabı verdi: “Mpox hastalığının belirti ve semptomları bellidir, yakın ve uzun süreli temas yoluyla bulaşır ve kolay kolay değişmez ( (COVID-19'da olduğu gibi yeni varyantlar ortaya çıkmıyor), faktörler göz önüne alındığında, COVID-19 gibi bir pandemiye neden olma ihtimali düşüktü. Ancak şu anda devam eden 2023 salgınında tüm grupların etkilenmesi, daha hızlı yayılması ve ölüm oranının daha yüksek olması endişeleri artırdı.”
“Şikayetler virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.” Maymun çiçeği hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Fışgın, şunları sıraladı:
- Hastalık ateşe, baş ağrısına, yorgunluğa, vücutta yaygın ağrıya, lenf düğümlerinin şişmesine ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden olabilir. Şikayetler virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.
- Hastalığın ilk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik görülür.
- Döküntüler ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde ortaya çıkar; Vücuttan ziyade yüz, kol ve bacaklarda görülür.
- Lezyonlar avuç içi ve ayak tabanlarında, ağızda, genital bölgede ve gözlerde bulunabilir.
- Lezyonların sayısı değişkendir; Az sayıda ya da çok sayıda görülebilir.
- Lezyonlar döküntü olarak başlar, deriden şişer ve daha sonra berrak sıvıyla dolar.
- Berrak sıvı zamanla sarımsı bir sıvıya dönüşür.
- Püstül adı verilen bu lezyonlar kabuk oluşturur ve kabukların düşmesiyle lezyonlar kaybolur.
- Bu kurs genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.
- Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalık ciddi olabilir.
- Hastalığa bakteriyel enfeksiyonlar da eklenebilir; Zatürre, sepsis, ensefalit ve görme kaybı gelişebilir.
“Mpox hastalığında yaygın olarak kullanılan bir ilaç yok” Mpox hastalığına yönelik yaygın olarak kullanılan bir ilacın bulunmadığını belirten Fışgın, şöyle konuştu: “Şu ana kadar gözlemlenen vakalar, cidofovir, brinsidofovir, tekovirimat (ST-246) ve çiçek hastalığı immünoglobulin adı verilen antiviral ilaçlar uygulanarak kontrol altına alındı; Ancak bunların etkinliği kesin olarak kanıtlanmadı, çalışmalar devam ediyor” dedi. “Hastalık açısından risk altındaki gruplar aşılanmalı” Bu hastalıktan nasıl korunulacağına ilişkin Fışgın, şunları söyledi: “Hasta kişilerin tespit edilmesi, izole edilmesi ve temaslılarının belirlenmesi önemli. Hasta kişilerle veya kişisel eşyalarıyla temas edecek sağlık çalışanları ve aile bireylerinin eldiven ve maske dahil yeterli kişisel koruyucu ekipman kullanmaları önerilmektedir. Hastalık açısından risk altındaki gruplar belirlenmeli ve aşılanmalıdır. JYNNEOS, 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Mpox hastalığı için kullanılmak üzere FDA tarafından onaylandı.TM (Imvamune ve Imvanex olarak da bilinir) adında bir aşı var. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası.