Güncel Haberler

Rusya: Navalny’nin annesi oğlunun cenazesinin teslim edilmesi için mahkemeye başvurdu

Kuzey Kutbu’ndaki Salechard kasabasında yapılan temyiz başvurusuna ilişkin kapalı duruşma 4 Mart’ta yapılacak.

REKLAM

Rusya’da hapishanede ölen muhalefet lideri Alexei Navalny’nin annesi Lyudmila Navalnaya, mahkemeden oğlunun naaşının teslim edilmesini istedi.

Rusya’nın resmi TASS haber ajansı, Kuzey Kutbu’ndaki Salechard kasabasındaki mahkemeye yapılan itiraza ilişkin kapalı oturumun 4 Mart’ta yapılacağını duyurdu.

69 yaşındaki Rus lider Lyudmila Navalnaya dün yaptığı telefon görüşmesinde şunları söyledi: “Sana sesleniyorum Vladimir Putin. Alexei’nin naaşının derhal teslim edilmesini istiyorum ki onu insanca gömebilelim. Ben bunu yapmadım.” Beşinci gün onu görebildim, cesedini vermiyorlar, nerede olduğunu bile söylemiyorlar.” dedi.

Rus muhalifin eşi Yulia, sosyal medya paylaşımında endişesini şöyle dile getirdi: “Alexei’nin naaşını iade edin ve onurlu bir şekilde gömülmesine izin verin.”

Bu arada Navalny’yi temsil eden ekibe göre, ailesine cesedinin iki hafta boyunca “kimyasal analiz” için saklanacağı bilgisi verildi.

Rus muhalifin ölümü

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri 16 Şubat’ta yaptığı açıklamada Navalny’nin ölüm nedeninin araştırılacağını duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Ceza İnfaz Kurumu’nun Navalny’nin ölüm nedenlerini belirli kurallar çerçevesinde araştırdığını ve bu konuda herhangi bir talimata gerek olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ben doktorlar bunu yerine getireceğim. Gerekli incelemeler yapılıyor.”

Navalny, Almanya’nın başkenti Berlin’de zehirlenme iddiasıyla tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de başkent Moskova’ya dönüşünde havaalanında tutuklandı.

Rusya Federal Cezaevi Servisi’nin talebi üzerine, hakkında 2 Şubat 2021’de Moskova mahkemesinde açılan dava sonuçlandırılarak, yolsuzluk davası nedeniyle geçmişte verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası da adli para cezasına dönüştürüldü. Adli inceleme koşullarını karşılamadığı için normal hapis cezasına çarptırıldı.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023 itibarıyla cezaevinde bulunan Navalny’yi aşırılıkçı bir topluluk oluşturmak suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Navalny, geçen yılın Ocak ayında Rusya’da terörizm ve aşırıcılıkla bağlantılı kişiler listesine dahil edilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber