Çin, Myanmar’da cunta yönetimi ve isyancı silahlı grupları buluşturdu: Olumlu sonuçlar elde ettik
Myanmar’da ülkenin kuzeyinde bazı yerleri işgal eden üç silahlı isyancı grup, Çin’in arabuluculuğunda cunta yönetimiyle görüştü. Pekin “barış görüşmelerinden olumlu sonuçlar alındığını” duyurdu.
Myanmar’da darbe yönetiminin temsilcileri ve üç silahlı isyancı grup Çin’in arabuluculuğunda bir araya geldi.
Cunta yönetiminin sözcüsü Zaw Min Tun şunları söyledi: “Myanmar Ulusal Birlik ve Barışı Koruma Koordinasyon Komitesi, Çin’in yardımıyla ‘etnik silahlı grupların’ MNDAA, TNLA ve AA temsilcileriyle görüştü”.
Sözcü, “Toplantının gidişatına bağlı olarak muhtemelen bu ayın sonunda bir toplantı daha yapılacak” dedi. dedi.
Toplantının ne zaman, nerede gerçekleştiği ve neler konuşulduğuna ilişkin bilgi paylaşılmadı.
“Biz yardım etmek için hazırız”
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning şunları söyledi: “Çin, Kuzey Myanmar’da savaşan tarafların barış görüşmeleri yürütmesinden ve olumlu sonuçlar elde etmesinden memnuniyet duyuyor.”
Ning, Pekin’in “bu amaçla destek ve yardım sağlamaya devam etmeye hazır olduğunu” söyledi.
Global New Light of Myanmar’a göre, geçen hafta Yunnan eyaletindeki cuntanın dışişleri bakanı ve Çin Komünist Partisi komitesinin sekreter yardımcısı Kunming’de bir araya geldi ve “sınır bölgelerinde barış ve istikrar” konusunu tartıştı.
Myanmar’ın silah tedarikçisi Çin, cuntanın 2021’de Güneydoğu Asya ülkesinde iktidarı ele geçirmesini darbe olarak tanımlamayı reddetti.
“Daha ciddi bir tehdit”
Cunta yönetimi ülkenin farklı yerlerinde çeşitli cephelerde silahlı muhalefetle mücadele ediyor. Myanmar’da bir düzineden fazla silahlı etnik azınlık grubu var. Bazıları Çin sınırındaki bölgeleri ele geçirdi ve 1948’de Britanya’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana orduyla savaşıyor.
Nihayet Ekim ayının sonunda demokrasi yanlısı “paralel hükümet”e bağlı gruplar koordineli bir saldırı başlattı.
İsyancılar, Çin sınırına yakın kuzey ve batı eyaletlerindeki birçok askeri karakolun, şehrin ve ticaret merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
Analistlere göre silahlı ittifakın saldırıları cunta rejimine yönelik en büyük tehdidi temsil ediyor.
Birleşmiş Milletler’e göre ülkenin üçte ikisinde çatışmalar devam ediyor. Şiddet nedeniyle 360’tan fazla sivil öldürüldü ve yarım milyondan fazla insan yerinden edildi.