İSO açıkladı: İmalat PMI eşik değerin altına geriledi – Son Dakika Ekonomi Haberleri
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye PMI Nisan'da 50'den 49,3'e düştü.
Son PMI verileri, Türk imalatçılarının 2024 yılının ikinci çeyreğine zor bir başlangıç yaptığını ortaya koydu. Yeni siparişlerdeki ivme kaybının devam etmesi, üretimde bir kez daha yavaşlamaya yol açtı. Ankette istihdamın neredeyse istikrarlı bir seyir izlemesi nispeten olumlu bir gelişme olarak ortaya çıkarken, şirketler stoklarını artırmak için satın alma faaliyetlerine hız verdi. Enflasyonist baskılar yüksek kalmaya devam ediyor ancak yılın başından bu yana en düşük seviyelerine geriledi.
Basın bülteninde şu bilgilere yer verildi:
“İstanbul Sanayi Odası İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı göstermek amacıyla tasarlanmış tek haneli bileşik performans göstergesidir. Öncü gösterge, yeni siparişler, sanayi üretimi, istihdam, tedarikçi teslim süreleri ve satın alma stokları 0,50'nin üzerinde ölçülen tüm veriler sektörde genel bir iyileşmeye işaret ediyor.
Mart'ta 50 olarak kaydedilen manşet PMI, Nisan'da 49,3'e gerileyerek 50 eşik değerinin altına geriledi. Böylece endeks, işletme koşullarının son üç ayda ilk kez yavaşladığının altını çizdi. Ancak bu yavaşlama oldukça hafif oldu.
Üretimin daralma bölgesine dönmesi, Nisan ayında işletme koşullarının yeniden kötüleşmesine neden oldu. Talebin zayıflaması nedeniyle son üç ayda üretimde ilk düşüş yaşandı.
Artan fiyatlar ve artan faiz oranlarının talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle yeni siparişler art arda 10'uncu ayda da yavaşladı. Fiyatlardaki artışa bağlı olarak dış talep de azaldı. Ancak söz konusu düşüş toplam yeni siparişlerdeki düşüşe göre daha ılımlı oldu. Türk lirasındaki değer kaybı, hammadde ve lojistik fiyatlarındaki artış nedeniyle alım fiyatları önemli ölçüde artmaya devam etti. Buna rağmen enflasyon oranı son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Satış fiyatlarında da benzer bir gelişme yaşandı. Yeni siparişler ve üretimdeki zayıflığa rağmen şirketler, üst üste üçüncü ayda da satın alma faaliyetlerini artırdı. Bu durum girdi stoklarının son iki yılda ilk kez artmasına neden oldu. Yeni siparişlerdeki düşüşe yanıt olarak son zamanlarda üretimin genişlemesi, nihai ürün stoklarında artışa yol açtı. İstihdam, önceki iki aydaki düşüşün ardından Nisan ayında önemli bir değişiklik göstermedi. Ankete katılanların bir kısmı ilave personel ihtiyacı olduğunu söylerken, bir kısmı da gerekli niteliklere sahip eleman bulmanın zorluğuna dikkat çekti.
İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI anketinden elde edilen verileri değerlendiren S&P Global Market Intelligence ekonomi direktörü Andrew Harker şunları söyledi:
“Yeni siparişlerde süregelen zayıflık nedeniyle önceki aylarda görülen üretim artışı sürdürülemedi ve Nisan ayında sona erdi. Firmaların beklentisi, talebin yakın zamanda toparlanması ve üretimde sürdürülebilir bir iyileşme sağlanması. Enflasyon Nisan ayında bir miktar gerileyerek yılbaşından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Buna rağmen üreticiler hâlâ hem iç hem de dış talebi olumsuz etkileyen yüksek fiyat artışlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor.”