Güncel Haberler

İstanbul’da da hissedilen 5,1 şiddetindeki Gemlik depremi: Uzmanlardan ilk tepkiler

Marmara Denizi’ndeki Gemlik Körfezi’nde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Bursa ve Balıkesir’de de hissedildi.

REKLAM

İçişleri Bakanı Yerlikaya, depremde 2 kişinin yaralandığını ve binada çatlakların ortaya çıktığını açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, saat 10.42’de Marmara Denizi’nde 5.1 büyüklüğünde deprem kaydedildiği bildirildi. Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarında 4,73 kilometre açıkta meydana gelen depremin, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre altında derinlikte meydana geldiği söylendi. Aynı yerde saat 10.45’te 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Halkta paniğe yol açan depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmasa da bazı vatandaşlar korkuyla sokaklara çıktı.

Depremin ardından uzmanlar, sarsıntılara ilişkin ilk yorumları farklı platformlardan paylaştı.

İşte açıklamalardan bazıları:

Profesör. Dr. Naci Görür: Gemlik’te önlem alınmalı

Profesör. Dr. Naci Görür, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili şunları söyledi: “Kuzeydeki depremi bekliyoruz.” dedi.

Profesör. Dr. Görür, kişisel hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Arkadaşlar, Bursa’nın Mudanya Kumyaka açıklarında 5.1 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem açıkçası birçok kişiyi alarma geçirdi. Deprem muhtemelen Gemlik Körfezi’ndeki Zeytinbağı fayının olduğu kesimde oldu. Bu fay, Akdeniz’in güney kolunun bir parçası. KAF.Güney kolu yavaş ilerliyor ama stres biriktiren bir fay zonu.1999 depremlerinde stresini kaybetmiş sanırım.Şimdi kuzey koldaki depremi bekliyoruz.Kuzey kolunda herhangi bir sorun görmüyorum. Ama Gemlik’te önlem alınmalı ve bu yerleşim alanı depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Bu şehrin konumu çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayı üzerindedir. Acil şifalar dilerim”

Prof Ahmet Ercan: Bu deprem habercisi ama İstanbul’la alakası yok

Sosyal platformda paylaşım odak uzaklığı 5,4 km. İmralı’nın güney kolunda yakın zamanda oluşması beklenen deprem M6’dır.” “Bu deprem öncüdür. Ancak Kuzey Kol ve İstanbul ile ilgisi yoktur” dedi.

Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Artçı sarsıntılara dikkat edin

İstanbul’da hissedilen depremin ardından deprem jeologu Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV yayınında konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Tüysüz, şunları söyledi: “Bir tanesi Düzce, Adapazarı, Gölcük üzerinden geçip, kuvvetli deprem beklediğimiz Marmara Denizi’nde Saros Körfezi’ne kadar uzanıyor. Yaklaşık 250-300 yılda bir deprem üreten bir fay bu. Yıllardır konuşulan depremin İstanbul’da gerçekleşmesini bekliyoruz.İkinci kol Pamukova İznik Gölü’nün güneyinden geçerek Gemlik Körfezi’ne giriyor.Deniz boyunca devam ettikten sonra Bandırma’dan Edremit Körfezi’ne kadar uzanıyor.Ancak Bu kol üzerinde çok uzun aralıklarla kuvvetli depremler meydana gelir. Bu kolun en son ne zaman kırıldığı şüphelidir. Dolayısıyla Gemlik Körfezi’ne ulaştığında birkaç kola ayrılır. Dolayısıyla hangi fayın kırıldığını şu anda yeterince bilmiyoruz. ve bu depremin hangi koldan meydana geldiğini anladığımızda daha iyi yorum yapma olanağına kavuşacağız.Eğer 5.2 büyüklüğünde ise depremin büyüklüğü 5.2, artçı sarsıntılar ise 4.5’e ulaşabilecektir. olabilir.”

Depremin ardından 13 artçı sarsıntı meydana geldi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi’ndeki Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4,5 büyüklüğünde 13 artçı sarsıntının kaydedildiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bu sabah saat 10.42’de Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya Denizi’nin Marmara bölgesinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı.

Depremin ardından en büyüğü 4,5 olmak üzere farklı büyüklükte 13 artçı sarsıntı kaydedildiğini belirten Yerlikaya, AFAD, jandarma, polis, UMKE ve diğer yetkililerin İstanbul, Bursa ve diğer illerde yaptığı saha incelemeleri sonucunda şunları söyledi: Diğer çevre illerden ise 112’ye gönderilen raporların değerlendirilmesinde şu anda bu durumun yaşanmadığı belirtilerek olumsuz haberlerin olduğu belirtildi.

Yerlikaya, İstanbul’da sırasıyla Esenler ve Küçükçekmece’de, Bursa Mudanya’da ise bir binada çatlaklar olduğuna dair ihbar alındığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerinden ekiplerin ilgili adreslere gönderildiğini söyledi. .

Ali Yerlikaya, Mudanya’daki depremde merdivenlerden düşen iki kişinin sağlıklarında herhangi bir zararın bulunmadığını kaydetti.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Yerlikaya, depremden etkilenenlerin bir an önce iyileşmesi dileklerini dile getirdi.

Deprem İstanbul’da da hissedildi

Marmara Denizi’ndeki Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem, 15 milyon nüfuslu İstanbul’da da hissedildi.

REKLAM

Depremin ardından vatandaşlar evlerini ve iş yerlerini terk etti.

Nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul, dünyanın en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı’na yakınlığı nedeniyle endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

1999 yılında meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde resmi verilere göre 17 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

Resmi verilere göre, şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremler 50 binin üzerinde insanın ölümüne ve bölgedeki çok sayıda yerleşim yerinin yıkılmasına neden oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom