Güncel Haberler

Yeni Zelanda, dünyanın en sert tütün karşıtı düzenlemeyi kaldırıyor

Temmuz ayında Yeni Zelanda’da yürürlüğe girecek dünyanın en katı tütün karşıtı kuralları, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara satış yapılmasını yasaklayacak ve tütün perakendecilerinin sayısını %90’dan fazla azaltacak.

REKLAM

Yeni Zelanda hükümeti gelecek nesillere tütün satışını yasaklayan yasayı yürürlükten kaldıracağını duyurdu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Costello, koalisyon hükümetinin sigarayı azaltma konusunda kararlı olduğunu ancak bu alışkanlığı engellemek ve neden olduğu zararı azaltmak için farklı bir düzenleyici yaklaşım benimsediğini söyledi.

Gençleri caydırmak için e-sigaraya ilişkin düzenlemelerin sıkılaştırılacağını söyleyen Costello, “Yakında insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olacak araçları artıracak bir önlem paketini hükümete sunacağım.”

Yasanın temmuz ayında yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Dünyanın en katı tütün karşıtı kuralları, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara satış yapılmasını yasaklayacak, tütün ürünlerindeki nikotin içeriğini azaltacak ve tütün perakendecilerinin sayısını yüzde 90’dan fazla azaltacak.

Ekim ayında seçilen yeni koalisyon hükümeti, bu iptal işleminin acil olarak Salı günü gerçekleştirileceğini doğruladı.

Karar aynı zamanda, sigara içme oranlarının daha yüksek olduğu Māori ve Pacifica popülasyonları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabileceği korkusu nedeniyle de eleştirilere yol açtı.

Otago Üniversitesi araştırmacısı Janet Hoek, projenin Maori liderleri tarafından güçlü bir şekilde desteklenen önlemleri göz ardı ettiğini ve sağlık eşitsizliklerini sürdürdüğünü söyledi.

İstatistiklere göre ülkede on yıl önce yüzde 18 olan yetişkin sigara içenlerin oranı yüzde 8’e düştü. Ancak ülkenin yerli nüfusu olan Maoriler arasında bu oran yaklaşık %20’ye ulaşıyor. E-sigarada 6 yıl önce yüzde 1 olan oran şimdi yüzde 8’e ulaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber